Holgerspexet – en rolig historia

Ett gott skratt förlänger livet och torde vara en hederssak för ett Hälsouniversitet. Därför faller det sig naturligt att Hälsouniversitet i Linköpings studenter med glöd har tagit sig an spex som en livsuppehållande åtgärd. Spex verkar för skratt och glädje och Holgerspexets målsättning har varit att var och en i publiken ska skratta åtminstone en gång per föreställning.

Redan 1995 började spexet vakna till liv och 1996 låg ett strålande spex om röntgens tillkomst för handen. Första gången gillt är dock ett okänt talesätt och det var inte förrän två år senare som Holgerspexet hade urpremiär, då med föreställningen Slaganfallet vid Stångebro.

1998 - Slaganfallet vid Stångebro

Handlingen utspelade sig så nära Forumteatern att man från åskådarplats säkert skulle kunna ha hört larmet från Sveriges sista inbördeskrig, som härjade vid Stångebro kring det som idag är Stångebro sportfält. Till allas lättnad befann man sig på 400 års tryggt avstånd från kriget och eländet och kunde fokusera på den väv av intriger som enligt denna historieskrivning föranledde Slaget vid Stångebro. Den protestantiske hertig Karl, protestant, hade lejt den galne vetenskapsmannen Psyko Brahe för att bygga KAS 39 Grepen, vapnet som skulle göra den katolske kung Sigismund arbetslös. Ränksmidaren Karl lyckas snärja Sigismunds syster och få henne att övertyga den hypokondriske kung Sigismund att han kan bli frisk om han bara tågar med sin armé in i en fälla som Karl arrangerat. Bonden Folke Filbyter har en nyckelroll och stelnar med sin häst i en skräckslagen pose på Stora torget när KAS exploderar.

1999 - O-du-é-sen

O-du-é-sen Sedan reste Holgerspexet längre bak i tiden och fantasin för att söka det perfekta skrattet. Det andra spexets titel O-du-é-sen fångar Penelopes frustration över att maken Odysseus aldrig kommer hem från slaget vid Troja. Sol-och-våraren Odysseus seglar förstrött kring mellan olika erövringar, bl a Cyklopen – ett enbröstat våp, med sin mindre framgångsrike vapenbroder Ragga-hem-nå’n (Agamemnon) vid sin sida, mannen som är så mån om att göra ett gott intryck hos kvinnor att han inte gör det. Styrmannen Archimedes styr i cirklar och kartläsaren Sokrates krånglar till det ytterligare genom att ifrågasätta varje vägval. Odysseus bittre och försummade son Televinkos och havsguden Poseidon gör allt för att se till att Odysseus inte kommer hem förrän hans kungaskap har preskriberats, så att Televinkos ska kunna bli kung. På Odysseus sida står hans skyddsgudinna Allas Partena, en kvinna med tusen järn i elden. Den gode Odysseus hamnar till slut just i elden när han drabbas av sin hustru Penelopes rättmätiga vrede.

2000 - Ansgar

Spexets nästa seglats gick till Birka. Det tredje spexet Ansgar handlade om livets nödtorft – mat och mening. Vem ska jag tro på? var birkabons villrådiga fråga när två religioner, asatro och kristendom, skrävlade om sin storhet. Sveriges förste missionär Ansgar kom till Birka i en tid av nöd, då den bottenlösa drottning Helga höll på att äta folket ur husen. Kungens frisör och asaprästen As-Klas gör ett klipp som ska ge dem makten i Birka. Ansgar går dock segrande ur religionsstriden, då kungen uppfattar det som att han lovar en lada åt den utsvultna församlingen, med sakri-stia för grisar, etc. Spexet slutar i en nattvardspose.

2001 - Al Capone

Gangstersmurf I det fjärde spexet Al Capone beger sig våra spexande vänner till Chicago och en tid då nattvardsvin inte fick säljas öppet och skrupelfria gangstrar levde gott på att sälja smuggelsprit dyrt. Al Capone styr stadens undre delar med järnhand, frånsett en liten del – North side. Där bränner norrlänningen Bugs Morän hemma och säljer spriten borta och är således en nagel i ögat på Al Capone. Mannen som har gett syrebrist ett ansikte, Gangstersmurf, finns vid Capones sida och de anlitar agenten Roxy Lake för att röja Morän ur vägen. Roxy blir på kemisk väg kär i Morän och Capone biter i gruset. Capones nästa åtgärd blir en fälla som tar kål på Moräns mannar och nästan han själv – den berömda Valentinmassakern. Dubbeldeckaren Sherloch Ness kopplas in i fallet och kommer Capone på spåret. Spexet slutar med att Al Capone blir ertappad med skattefusk och hela ensemblen döms obönhörligt till evig allsång med Lasse Berghagen på Skansen.

2002 - Den Förbannade Mumien

Tack för föreställningen Skattefusk är en tidlös trend, men förut var det enklare för makthavare att komma undan med det. Som på 100-talet före Kristus till exempel. Julius Caesar var då Romarrikets starke man och vi kan vara förvissade om att han nolldeklarerade. Däremot deklarerade han sitt intresse för Egyptens fagra Kleopatra, och denna antika kärleksaffär står fond för spexet Den förbannade mumien. Det är en sedelärande historia som visar vikten av rättstavning (att stava fritt är stort, att stava rätt är större) där spexets hjälte mumien Heinzketchup får lida pin av att hans förbannelse är felskriven – han blir själv förbannad helt enkelt och sänd till Jorden. För att komma tillbaka till glidartillvaron i det egyptiska paradiset kräver gudarna att Heinzketchup har med sig organ, hans egna har ju balsamerats och till Egyptens Ovan där kommer man bara in om man är hel. Resten av spexet är en organjakt som får Sahlgrenska sjukhuset att blekna av avund. Heinzketchup lägger organdonationskorten på bordet och får till slut den utrökte Ptolemaios, Kleopatras brors, organ. Organisten Brutus har röjt Ptolemaios organ ur världen och glömt dessa i sin arbetsväska, vilket gör att Heinzketchup med väskan har frihet, i en liten ask.

2003 - Wyatt Earp

Ulf 'Ulla' Winblad Något snabbare inträffade det första dödsfallet i det sjätte spexet Wyatt Earp. Innan scen 1 var över hade Bosse Bandit redan skjutit ner tre...PANG!..fyra av staden Tombstones plågade invånare. Sådan tur att den pensionerade westernhjälten Wyatt Earp strax därefter anlände... och sådan otur att Wyatt, när han väl gått med på att bli sheriff, av misstag blev ihjälskjuten av springpojken Totte. Totte axlade "som kompensation" själv sheriffrollen och försökte därigenom charmera den mustaschprydde bordellmamman Ulla. I konkurrens med prisjägaren (kalla mig) Inte Jane och en av Ullas glädjeflickor fick den inkompetente sheriffen oväntad hjälp från den efterlyste Doc Holiday att imponera på sin kära. Med hjälp av modstärkande Absolut Curage och en oväntad andel från Bosses bankrån blev hon slutligen hans. Bosse dödades till sist, liksom den livsfarlige storförbrytare som alla trodde var stans bibliotekarie och Totte och Ulla kunde äntligen gå iväg och... byta om till bröllopssviden!

2004 - Colakrisen

Vlad i Vostok och Krysskäft Holgers historiska vandring gjorde året därpå ett nedslag i 1960-talet och det kalla kriget. USA:s president Ian Friterad Kännerdej kämpade mot sin ryske kollega Niquitita Krysskäft om såväl coladrycksmonopolet som segern i korrespondansschack. Fjärran från bakgrundsstoryns kärnvapenhot, men man måste ju vara ett föredöme för barnen i publiken. Ja, förutom när den skräckinjagande ryske general Vlad I Vostok gjorde allt för att hetsa den rätt diplomatiske Krysskäft till våldsdåd och illgärningar. Tack vare sin välsvarvade Vita Huset-spion Märit-Linn Månsson, tillika IFK:s ögonsten, var han också på väg att lyckas och plötsligt stod den partajande diktatorn Fido Canastros strategiskt placerade örike mitt uppe i en militär konflikt. Till den militaristiska dottern Guerillas stora glädje ska tilläggas. Tappra försök att reda ut konflikten gjordes av IFK:s självgode livläkare Dr Phel innan den infekterade affären, ett dödsfall och en kärleksaffär senare fick ett sportmannamässigt slut.

2005 - Ramoji & Jamila

Apu Dödsfall och kärlek tog vi med oss till 2005 års Holgerspex, där rickshawpojken, bartendern och alltiallon Wikram Sheikspahare (senare känd som William Shakespeare) fick bevittna en vacker men olycklig kärleksaffär i Bombay mellan den kastlöse Ramoji och Jamila, yngsta dottern i den förmögna famlijen Chapu-Lat. En kärlek Jamilas föräldrar Maharadja och Màdras gör allt för att stoppa. Kärleken bär genom svärdsdueller, blodshämd och reinkarnationer, men slutligen lyckas makarna Chapu-Lat trots total brist på samarbete indirekt och med betydande inblandning från den giftdrinksblandande Wikram röja Ramoji ur vägen. Bieffekten blir tyvärr att även Jamila dör. Wikram flyr från sin skuld tillsammans med Jamilas amma och bosätter sig i England där han senare skrev tragedin Romeo & Julia. Ramoji & Jamila slutar inte lika tragiskt eftersom de unga kära i slutet reinkarneras som heliga kor. Happy Bollywood Ending, alltså.

2006 - Lucifer

Lucifer och Lillith Nytt år - ny religion. På det hypermoderna Eden Office slipade ärkeänglarna Gabriel och Lucifer på det sista i skapelsen medan Gud tog ut flex på sjunde dagen. Tyvärr var den senaste kreationen, Projekt M (människan), utrustad med en fri vilja som gjorde Gabriels försök att hjälpa dem till rätta helt verkningslösa. På rymmen i Eden förfördes Adam av Lilith, halvängel och praktikant på Eden Office. Eva plockades upp av avgudarna Baal och Bull för att ingå i deras sekt och den projektansvarige Lucifer stod handfallen. Utklädd till orm fick han Eva att äta kunskapens frukt för att försöka bromsa den skenande processen. I stället använde människorna sin nya intelligens till att skövla Eden och bygga ett dokusåpa-paradis. De forna vännerna Gabriel och Lucifer hamnade i konflikt om hur problemet skulle lösas, men Lucifers lösning att imitera Gud för att få dem att lyda honom ledde till att Gud kom på honom. och kastade ut honom från Eden. Reaktionen från Lucifer och Lilith blev den ultimata hämnden - "Låt syndarna bäva för den Centrala Studiestödsnämnden"

2007 - Arthur

Geni-Vera och Gemilia I slottet Camelot verkar allt vara frid och fröjd, men under ytan bubblar problemen. Merlins trollstav har kommit bort, så hans magiska krafter är borta. Arthur har ekonomiska problem, och de blir inte bättre av att hans hustru Geni-Vera ständigt ordnar dyra fester och galamiddagar. Dessutom har Arthurs gamle barndomskamrat och Merlins lärjunge (Sänkt) Patrik kommit på besök från Irland med nya ljugarhistorier i bagaget, fast egentligen beror hans resa bara på hans obekända förälskelse i Arthurs syster Morgana. Istället berättar han uppdiktade historier för henne för att imponera. Det leder till att Morgana får panik. Hennes astrologiska tro är hotad av den nya läran som Patrik pratar om.

Genom en feltolkning från sin kontorsassistent Gemilia får Geni-Vera genom ett missförstånd uppslaget till att ha en "Milleniefest", eftersom det är ett ord som låter fräckt. Den ska innehålla mycket förödelse och förstörelse. Morgana får höra om detta, och fasar för att världen håller på att gå under.

Arthur och Morgana skapar en pakt för att hindra Vera från att genomföra sin fest. De överbelastar Lancelot, som sköter de praktiska förberedelserna för festen så att han går in i väggen och blir utbränd. Men Gemilia visar honom en ny mening med livet och tillsammans börjar de om på nytt.

Eftersom Lancelot redan förberett det mesta som behövs för festen så blir den av ändå. Den enda som vet vad som händer är Geni-Vera då detta råkar vara festen som firar hennes senaste idé: Tidens början. När tiden äntligen är uppfunnen så slipper folk komma försent, Merlins trasiga uppfinning "klockan" börjar fungera, Morgana har äntligen tid att bli förälskad (i Patrik) och Arthurs skatter kan äntligen komma in i tid. Ordning och reda, pengarna på... dagen efter dagen efter dagen efter imorgon, fast på natten.

2008 - Gustav III

Gustav och Bellman

Gustav, kung av Sverige, vantrivs på jobbet. Allt går ut på att regera och bestämma, men Gustav tycker mycket bättre om att sjunga, spela och skriva visor. Gustavs fru, drottning Sofia Magdalena, tycker däremot väldigt mycket om att regera och bestämma. När Axel von Fersen (malen, inte blandad) återvänder från Frankrike tillsammans med Maria Toalett, som flyr den industriella revolutionen, så övertalar Axel Sofia att starta en komplott för att få Gustav dödad. Axel kontaktar sin gamla lumparkompis Banckarström och ger honom i uppdrag att döda kungen.

Under tiden har Gustav och Maria börjat planera en galakväll för att samla pengar till offren efter industriella revolutionen. Medan de planerar den gör Banckarström ett antal försök att döda Gustav, men den enda som råkar illa ut är gammel-Gustav, Gustav III:s anfader som fortfarande bor kvar i slottet eftersom han vägrar dö. Till slut inser Gustav att någon är ute efter att ta livet av honom. För att försöka lista ut vem som försöker ta livet av honom byter Gustav plats med sin gamle kamrat, fyllbulten Bellman, som blir överlycklig över att få vara kung för en dag.

Balen kommer och Bellman blir skjuten. Gustav blir ledsen, men inser att det här är hans chans att slippa regera. Han fortsätter istället att spela rollen som Bellman, och flyr slottet tillsammans med Maria. Sofia inser inte att fel person är skjuten, utan tror Gustav är död och fortsätter att regera tillsammans med Axel. Banckarström försvinner med liket, och gammel-Gustav får upprättelse efter alla missriktade attacker genom att historien skrivs om och utmålar gammel-Gustav som en hjältekonung, Gustav Vasá?

2009 - Mot kanten av Atlanten

Leonardo och Matadoren

Konungarikets kryddreserver börjar sina och leveranserna dröjer. Kung Ferdinand av Spanien skickar därför iväg sin gode vän Kapten Nemo sjövägen till Indien för att handla kryddor. Till kapten Nemos besättning söker tre omaka karaktärer: Kungens egen dotter, prinsessan Johanna har klätt ut sig i trasor och kallar sig Tittiloppa. Leonardo da Vinci har klätt ut sig till kvinna för att kvoteras in och kallar sig Lisa. Den inkompetente tjurfäktaren har så långt namn att han bara för kallas för Matadoren.

Ute på havet lyckas Matadoren hugga av masten i ett fåfängt försök att imponera på Johanna. Kapten Nemo lyckas gå vilse på Kanarieöarna där de tvingats stanna för att laga masten. Ny kapten blir den unge Christofer Columbus som beslutar att segla västerut till Indien. Matadoren försöker i smyg vända båten i sin övertygelse att de är på väg över jordens kant. En dimmig natt går de på grund och Matadoren får gräva dem loss.

Den intima tiden på skeppet får besättningsmedlemmarna att fatta tycke för varandra. Väl framme i Indien blir besättningen lurade att de kommit till fel kontinent, ty indierna vill inte exportera mer kryddor till Europa. Våra vänner vänder hemåt; Johanna och Columbus för att gifta sig och Matadoren och Leonardo da Vinci för att ingå partnerskap. Indierna finner Columbus bloggbok och inser att Matadoren grävt en Panamakanal.

2010 - Oidipus - En komplex historia

Akilles vill ta makten från Oidipus Prins Akilles vill ta över makten i Thebe. Han tänker avsätta sin bror, den motvilligt regerande kung Oidipus, genom att få honom att göra något som folket inte kan tolerera: att döda sin far och bli kär i sin mor. Oidipus klär ut sig till poeten Sapfo för att komma undan Akilles plan, som han tror är Oraklets profetia, och träffar då sin mor, Iokaste. De känner inte igen varandra, eftersom hon är en intelligent kvinna som bara spelar dum i närheten av andra män (då hon tror att män föredrar dumma kvinnor) och tycke uppstår.

Kreon planerar en revolution Akilles livvakt Kreon smider samtidigt hemliga planer om en demokratisk revolution, något som ex-regenten Laios, Oidipus far, har fått nys om. Eftersom Laios redan i flera år tjatat om det annalkande hotet från Sfinxen är det ingen som tar hans varningar på allvar, förrän Akilles får höra Kreon planera sin stadskupp. I sitt försök att sätta stopp för kuppen råkar han dock döda Laios och skyller genast mordet på Oidipus. I samma stund gör Sfinxen entré i staden och hotar att döda alla män om ingen inte kan svara rätt på hennes gåta.

Sfinxen vill ta över Thebe Psykiatrikern, doktorn och allkonstnären Sigvard Fröjd tar hand om Laios lik och lyckas åter få liv i honom, så att Oidipus dödsdom kan hävas. Oidipus råkar av en slump svara rätt på Sfinxens gåta, men hon ger sig inte, utan vill fortfarande ta över staden. Iokaste och Oraklet inspireras av Sfinxens självständighet, och samtidigt som Iokaste förkastar sin bimboroll passar Oraklet på att ragga upp en man, ingen mindre än Akilles. Akilles i sin tur, mutar Kreon att lägga ned sina revolutionsplaner, och tillsammans med Oidipus, Laios och Sigvard besegrar de Sfinxen, dock inte utan svårigheter. Oidipus får syra i ögonen och blir blind, samt råkar döda Laios på nytt, och Akilles hugger ihjäl Kreon pga ett missförstånd.

Oidipus och Iokaste får varandra När Oidipus inser att hans älskade kvinna är hans mor och Iokaste får veta att Sapfo är hennes son firar Akilles att hans plan tycks ha fungerat. Det visar sig dock att både Akilles och Oidipus är adopterade, och att deras riktiga föräldrar är Oraklet och Kreon. Oidipus och Iokaste kan leva lyckliga i alla sina dagar, och Akilles, som därmed fallit offer för sin egen plan, drar i förtvivlan "till Troja för att sopa golvet med Ajax", en twist som inte ens de gamla grekerna kunde räknat ut... eller?

2011 - Mozart & Beethoven

Syskonen Mozart Vid hovet i Wien har kejsarinnan Maria beslutat att anställa en hovkompositörslärling. Bland de sökande finns Mozart, vars uppenbara talang imponerar stort på kulturrådgivaren greve von Stragé. Den nuvarande hovkompositören Saliveri vill hellre anställa den unge Beethoven, som liknar en obegåvad slashas. Kejsarinnan kompromissar genom att helt enkelt anställa båda två. Under sin tid på slottet blir Mozart och Beethoven både vänner och kärleksrivaler, då de båda förälskar sig i den vackra sångerskan Katarina (som lider av landets värsta scenskräck).

Beethoven Efter en särskilt vild maskeradbal upptäcker Mozart att han gått med på att komponera en helt ny konsert till helgen. Detta är ett stort problem, eftersom han egentligen inte kan komponera - det är hans storasyster Nannerl som skapat alla hans verk. Under tiden finner Beethoven att han blivit döv på ena örat genom att däcka på en flygel som Mozart spelade på hela kvällen.

Katarina Greve von Stragé upptäcker att Saliveri förfört Maria och utnyttjar deras förhållande för att säkra sin anställning. När kejsarinnan får nys om detta blir hon fullständigt rasande och avskedar Saliveri. Det drar ihop sig mot konsert, och Mozart lyckas övertala Katarina att sjunga. Han och Beethoven försöker bota hennes scenskräck genom att leda upp henne på en scen med ögonbindel, och sedan rycka bort den. Det resulterande förskräckta skriet gör Beethoven döv på andra örat. Mozart däremot är helt hänförd, och känner att detta kan vara grunden till en ny sorts musik - rock!

Det uppdagas att Mozart ljugit om sin kompositionförmåga, men Katarina övertalar alla att förlåta honom eftersom “det blir trevligare så”. Triangeldramat löses på enklast möjliga sätt: Polyamori! Nannerl får Saliveris gamla jobb och den nya trion ger sig ut på världsturné!

2012 - Världsomställningen i Paris

affisch Tillsammans med Linköpings andra spexförening skapades 2012 "Linköpings förenade studentspex oekonomisk förening" som deltog i Spex-SM med entimmes-spexet Världsomställningen i Paris. För detta belönades man med utmärkelserna "Bästa manus", "Bästa scenografi" samt "Sveriges bästa spex".

I Världsomställningen i Paris möter vi den onda Marguerite Bonaparte, Napoleons ättling i rakt snedstigande led, som genom sin korkade och lättledde man Georges Boulanger försöker ta makten i Paris och Världen genom att anordna en Världsutställning. Med Nikola Teslas nya mediekommunikationsteknik planerar hon att hjärntvätta alla statschefer under den stora invigningen. Gustave Eiffel får i uppdrag att bygga ett högt torn och Henri de Toulouse-Lautrec ska skapa affischer med subliminal funktion. Eiffel och Toulouse-Lautrec bor sedan studenttiden tillsammans hutlöst dyrt hos den lika snåla som affärsmässiga Madame Moulin, som envisas med att hysa in inneboende efter inneboende i den lilla smatten och ständigt höja hyran.

handenMedan Madame Moulin startar en klubb där hennes inneboende flickor kan dansa cancan för betalande besökare anländer den vräkige amerikanen John Ericsson till Världsutställningen. Genast stöter han på Marguerite, som hjärntvättar honom med Teslas teknik och Toulouse-Lautrecs affischer (hon strålar helt enkelt hela YouTube och Memebase rakt in i Ericssons hjärna) för att kunna stjäla hans bidrag till världsutställningen, den stora roboten Monitor II.

Den stora invigningen kommer, och Eiffel och Toulouse-Lautrec försöker förgäves stoppa Marguerites och Teslas onda plan. Det blir istället den trocadero-spillande Georges som sätter käppar i hjulet och sabbar maskinen. Marguerite hämtar då Monitor II, och med denna jätte-mecha lyfter hon upp Tesla mot Eiffeltornets topp för att starta hjärntvätten där uppifrån. Än en gång lyser Fru Fortuna med sin frånvaro för spexets skurkar när blixten slår ned i Mechan, vars kopparhölje ärgar och hon fastnar i en välbekant pose. Slutet gott, allting gott, och den fula statyn Mechan nu blivit får Ericsson ta med sig hem till USA igen, för att ha som landmärke.

2012 - Basker-Villes hund

Kristina Ett giftermål stundar i juletid hemma hos familjen Ketchup i en överklassboning i London i slutet av 1800-talet. Brudgummen Jacob Marley är egentligen i maskopi med prästen fader Nikolaus och de vill tillsammans komma åt Överste Ketchups förmögenhet samt en adelstitel. De kidnappar därför springpojken Basker-Villes hund för att han i sin tur ska utpressa Överste Ketchup. Den fasansfulla hemlighet om de hotar att avslöja är att Översten har... wait for it... tyskt ursprung! Detta tyska ursprung yttrar sig dock redan mycket tydligt genom Överstens tyska kusin tillika husfilosof Klaus Barx som bryter på tyska och som dessutom visar starka politiskt revolutionära tendenser.

Barx Överste Ketchups svägerska Shirlie Holmes kommer med sin trogne vän Joel-Pär Sekondson för att fira julen, men plötsligt finner man Jacob Marley död i salongen. Shirlie börjar utreda fallet och lyckas med tveksamma slutledningar felaktigt att peka ut alla i huset minst en gång. Fallet löses till slut av Basker-Ville som bevisar att det faktiskt var Shirlie själv som mördat Marley i ett abstinensrus från sherry, och hon minns inget av dådet. Basker-Ville avslöjar sig som tjej och blir Mary Artig – professor i brott. Klaus Barx tar sina socialistiska övertygelser ett steg längre och blir jultomten.

2013 - Drottning Kristina och jakten på drömprinsen

Karl och Axel På Stockholms slott försummar Drottning Kristina sitt arbete i väntan på drömprinsens ankomst, uppassad av den kärlekskranka men blyga Axel Oxenstierna. För att hålla makten borta från den ondskefulla faster Katarina måste änkedrottningen Maria Eleonora styra riket, alltjämt bärandes på sin makes hjärta. Allt mer av arbetet delegeras dock till den hunsade kusin Karl. Dessutom smyger det runt en mystisk fransman på slottet, som ingen vet vad de ska göra med, och som kanske rent av är Rene Descartes.

Kören När så den kaxiga Fredrik III av Danmark anländer, med poeten Magnus Gabriel de la Gardie i släptåg, för att göra Kristina till en av sina erövringar, är det en salig blandning av intriger som börjar vävas. Drottning Kristina utför tester för att se om eventuella friare lever upp till Disneys kriterier för kungligheter, samtidigt som både Maria Eleonora, faster Katarina, Fredrik och Axel inser att lösningen på deras problem är ett mord. Eftersom alla är vana vid att ge Karl order blir han lika plötsligt som ofrivilligt en hitman med fyra mord på agendan.

Kristina Trots att Karl bygger en mordmaskin för att uppfylla alla kriterier i mordplanerna är det enbart Axel som förolyckas, och det genom just en olycka. Intrigerna nystas upp, Kristina finner kärleken i Magnus och de flyr till Rom tillsammans, medan Maria Eleonora bestämmer sig för att bli galen på heltid. Fredrik och Katarina gör upp om makten i en spelomgång av ’Vem vill bli majestät’, men kronan hamnar till slut hos Karl, som får upprättelse och kör ut bråkmakarna ur landet. Allting slutar gott när Maria Eleonora inser att Descartes inte är någon mindre än hennes förmodat avlidne make Gustav II Adolf. Hur har han kunnat överleva trots att hon har hans hjärta? Jo, han tänker ju, alltså finns han.

2014 - Gangstern på Stjärnornas Krog

Kören I förbudstidens New York går det dåligt för restaurangägaren V Ejder och hans Stjärnornas krog. Köttgalne kökschefen Gordon Morberg dubbelspelar för Maffian under täcknamnet Feta Bob, och Ejder är skyldig dem stora pengar. När den guldklädda Cecile Tres-Points Olympé vill anordna välgörenhetsgala ser Ejder sin chans att roffa åt sig pengarna, samtidigt som han utövar utpressning mot Leila Oregano för att via giftermål få del av hennes arv. Lykke, Leila o Ola-Ben Leila vänder sig till sitt enda hopp, uteliggaren Ola-Ben Wasabi, som tillsammans med köksflickan Lykke Skywalker tar upp kampen mot Ejder. Samtidigt förälskar sig Leila i burleskdansösen Hanna, som i själva verket inte är någon mindre än den andra kocken på Stjärnornas Krog, Hen Solo.

Ejder Lykke Välgörenhetsgalan blir intensiv för Hen Solo som tvingas vara två personer samtidigt för att behålla både jobb och Leila, samtidigt som Ejder snor åt sig alla insamlade pengar. Lykke får tag på Ejder just som han ska bränna ned krogen i ett försäkringsbedrägeriförsök, och i den intensiva striden avslöjar Ejder att han är Lykkes pappa. Det blir vändpunkten för Lykke, som slår sig samman med Feta Bob.

Leila o CecileOla-Ben räddar Leila undan utpressningen, så att hon till slut kan få sin Hen Solo, efter att det framkommit att det är han som är den som hon som är Hanna. Lykke och Gordon skjuter den allt mer desperata Ejder, och tar över hela restaurangen. Med finansiell hjälp från Cecile startas så en ny era i Krogens historia när det gamla gått i konken – Välkommen till det nya nu: Donken.

2015 - Brynhilde och Draken

Hjältinnan Brynhilde återvänder till Valhall efter sina resor och stordåd runt jorden, bara för att upptäcka att hon på hemmaplan är helt okänd, trots den kärlekskranka skalden Snorre Sturlassons alla sånger om henne. Brynhildes pappa Oden vill ha det som förr, och journalisterna tillika syskonen Hugin och Munin bryr sig bara om Sun Tzu, ”professor” Lokes utbytesstudent från Kina. Brynhilde behöver ett sista stordåd för att bli ihågkommen – att dräpa en drake.

Loke o SnorreSnorre ser sin chans att äntligen imponera på Brynhilde genom att själv utföra stordådet, och med den trollande Lokes hjälp byggs en mekanisk drake som kan dödas riskfritt, samtidigt som Sun Tzu blir allt mer nervös över att hennes hemlighet ska avslöjas – att hon förvandlas till just en drake om nätterna. Brynhilde blir inte alls imponerad över Snorres drakdräpande, utan blir istället förbannad över att än en gång ha missat sin chans till storhet, och när Snorre skyller dödandet på den påhittade St Göran utmanar Brynhilde denne Göran på en duell. Loke lurar byxorna av alla andra, en efter en, vilket slår split mellan Hugin och Munin, och får Sun Tzu att tröttna på att aldrig få lära sig något om Valhalls fantastiska teknologi. Med en stor säck fylld av Lokes uppfinningar, allt från iPad till fyrverkerier, flyr hon sedan landet, och som den stora drake hon är räddar hon på vägen Snorre a.k.a Göran från Brynhildes raseri.

När Brynhilde så gråter ut i pappas armar har Oden äntligen fått det som förr, familjefriden är tillbaka. Hugin och Munin löser sin konflikt genom att starta egna tidningar, Se&Hör respektive Exakta Djupgående Drakfria Analyserade Nyheter, varpå den senares namn förkortas av den nyvärvade redaktören Snorre till EDDAN. Slutet gott, allting gott, trots Lokes alla försök till att skapa kaos. Den enda han lyckades trolla var helt enkelt sig själv.

2016 - Tsar du revolution

För att minska Rysslands chanser i kriget anländer den tyske spionen Vladimir Lenin till Petrograd, med siktet inställt på att hjälpa revolutionärerna att störta Tsaren. Revoltören Nadja Krupskaja behöver all hjälp hon kan få, då hennes vän och medrevoltör Leon Trotskij mest ordnar vinkvällar och fel typ av Kravaller. Det blir därför lätt att ansluta till rörelsen, både för Lenin, och för den infiltrerande Tsarinnan Alexandra, som tillsammans med sin hantlangare Rasputin gör allt för att rasera revolutionsrörelsen inifrån.

Även prinsessan Anastasia lockas in i rörelsen, och driven av sitt trots mot mamma blommar hon ut till en fullfjädrad proffsrevolutionär. Lenin faller för Nadjas kampvilja och omtanke om det ryska folket, samtidigt som Anastasia genomför allt djärvare aktioner, trots Rasputins försök att lugna henne. Trotskij anar dock att gruppen innehåller en spion, och för att rädda såväl tsarinna som prinsessa tar Rasputin på sig skulden.

Rasputin visar sig dock svåravrättad, och det är till slut Alexandra som råkar komma i vägen för en pistolkula, och vars identitet avslöjas i dödsögonblicket. Med Tsarinnan död, och Tsaren frånvarande från spexscenen, ligger vinterpalatset öppet för revoltörerna. Rasputin och Anastasia flyr landet, och Lenin ställer till med en stor årlig ölfest för att fira den lyckade novemberrevolutionen. Eller var det oktober?

↓↑Samarbetspartners